BDC logo
Podporte nás

Oblasti dobrovoľníctva

  • Iné

Dĺžka spolupráce

  • Počas semestra alebo školského roka (napríklad DOFE)

Spôsob spolupráce

  • Osobne
Pre prihlásenie sa k ponuke, je potrebné byť prihlásený.
Registrovať sa alebo Prihlásiť sa

Pamäť mesta Bratislavy

Počet dobrovoľníkov: 
10
V archíve, múzeu, na univerzite alebo doma
07.11.2014
 -
31.12.2024

Ide o projekt, ktorý iniciovalo o.z. Historia Posoniensis a podporila Komunitná nadácia Bratislava v spolupráci s ďalšími občianskymi aktivistami, dobrovoľníkmi a najmä pamäťovými inštitúciami a samosprávami.

Cieľom je vytvorenie a sprístupnenie komplexnej databázy rôznorodých historických prameňov ku dejinám Bratislavy (počnúc najstaršími nálezmi cez staré písomnosti, novšie obrazové materiály typu pohľadníc a fotografií až po najnovšie audio-spomienky pamätníkov na nedávne desaťročia).

Z financií, ktoré sme získali, sme nakúpili reprotechniku (skenery s notebookmi, diktafóny). S pomocou sčasti platených zamestnancov aj dobrovoľníkov sme získali niekoľko tisíc skenov unikátnych pohľadníc, fotografií a pod.

Popis aktivity

Pre záujemcom o starú Bratislavu ponúkame možnosť spolupráce na projekte:

  • priamo v pamäťovej inštitúcii skenovať historické pramene (najmä fotografie).
  • navštevovať pamätníkov - starých Bratislavčanov/Prešporákov a nahrávať ich spomienky na významné udalosti alebo rôzne miesta po celej dnešnej Bratislave.
  • pracovať on-line na napĺňaní databázy (vkladať info o starých pohľadniciach, fotkách a dokumentoch do systému - základné info ku každej máme).

Je to práca pre človeka, ktorý je zvedavý a má vzťah ku starej Bratislave.

Čo máme, je unikátny historický materiál, ktorý chceme bezplatne sprístupniť verejnosti aj odborníkom.

Pre každú z troch aktivít môžu byť vhodní ľudia iného zamerania. Skenovať môže zodpovedný a systematický človek, pri získavaní rozhovorov sú vítaní komunikatívni a zvedaví ľudia každého veku, pri napĺňanie databázy sa zase dobrovoľníci naučia pracovať s databázami (ľudia s predošlými skúsenosťami sú samozrejme vítaní).

Ďakujeme a tešíme sa...

Doplňujúce informácie

Dakujeme